Hoe is het begonnen?

De Lampex is in 2012 begonnen en bestaat dus inmiddels alweer 9 jaar. Maar hoe is dit zo gekomen? In maart 2012 zat de buurtvereniging “De Smûke Hoeke” in vergadering om een activiteit in mei te organiseren. Deze activiteit moest ervoor zorgen dat de oudere jeugd achter de computer wegkwam en weer lekker actief buiten bezig zou zijn.

Pietsje, de vrouw van Ronus Huisma, opperde toen een survivaltocht à la de Wampex. Deze hadden Teake Damstra en Ronus Huisma eerder gelopen. De Wampex was te groot voor een buurtvereniging, dus is de Lampex in het leven geroepen (Lytse AMfibische EXpeditie), de kleinere versie van de Wampex.

Teake Damstra, Ronus Huisma en Otte van der Weide hebben het concept bedacht en de uitvoering gedaan. Henk Jan Bakker is er later bij gekomen om de administratieve handelingen zoals inschrijving e.d. te regelen. Ook werden er sponsoren gezocht en werd de Lampex activiteit naar september verschoven. In mei hadden de boeren immers nog volop het werk op het land.

Wat begon als een buurtverenigingsactiviteit liep uit tot een veel grotere activiteit met deelnemers uit Driezum, maar ook de omliggende dorpen. De mond-op-mond reclame ging snel. Tijdens de 1e Lampex deden uiteindelijk wel 140 deelnemers mee. Door dit succes is er toen een Stichting opgericht met een heus bestuur. In 2013 is de Kinderlampex erbij gekomen. Een speciale kindereditie voor kinderen tm 13 jaar.

Inmiddels is de Lampex een begrip in Driezum en omgeving. Nog steeds wordt met veel plezier de Lampex en Kinderlampex voorbereid. Helaas gooide Corona in 2020 en 2021 voor de Lampex roet in het eten, maar de Kinderlampex kon gelukkig wel doorgaan.  

Zoals het nu lijkt kan er in 2022 weer een Lampex worden georganiseerd. De organisatie is nu volop bezig met de voorbereidingen van de Kinderlampex editie 2021. Deze vindt plaats op zaterdag 25 september a.s. vanaf 10:00 uur in het Driezumer Bosk. Het beloofd weer een mooie tocht te worden!

Lampex site logo

Eén reactie

  1. Ik kan me nog goed herinneren dat ik destijds dit idee opperde tijdens de vergadering! De mannen waren altijd zo enthousiast over de ‘ GROTE WAMPEX’ dat dit mij geweldig leek voor de jeugd. Natuurlijk had ik nooit durven dromen, dat het tot zo’n geweldig evenement zou kunnen uitgroeien. Iedereen geniet mee, van de deelnemers tot de toeschouwers, de organisatie en de vrijwilligers, het is ook nog eens gratis toegankelijk voor alle kinderen en daardoor laagdrempelig voor iedereen! Hett weer is ook eigenlijk altijd fantastisch geweest! Er zit zoveel werk in het organiseren en elk jaar zijn er weer toppers die dit voor elkaar krijgen. En al dat werk maakt het elk jaar weer tot een onvergetelijke dag voor heel veel mensen. Met z’n allen zetten we ook deze mooie omgeving in Driezum op de kaart. Samen met alle mensen die hun steentje bijdragen of bijgedragen hebben, hoop ik dat het nog jaren georganiseerd mag worden ……

Geef een reactie